Tajlandia na talerzu (listopad 2018)
Galeria - ciekawe miejsca na trasie naszych rejsów
Tajska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. I muszę się z tym zgodzić. Może jest jedną z bardziej pikantnych, ale jest również jedną z bardziej aromatycznych. W kuchni obowiązuje zasada "5 smaków", czyli zestawienie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami. Ciekawie brzmi smak "umami"? A jest to po prostu glutaminian sodu, występujący naturalnie w mięsie, winogronach, potrawach sfermentowanych, pomidorach czy brokułach. Umami wzmacnia smak innych składników, przez co potrawy stają się smaczniejsze.
Prawdziwym klasykiem jest Pad Thai chyba najbardziej znane danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Najtańszy, najłatwiej dostępny i najszybszy w przyrządzeniu.
Moim wielkim odkryciem jest Green Curry. Ostre strasznie, ale danie to na stałe zagościło na naszym stole.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang. Jest dość lekkie, ale nie ma się co dziwić, przecież spożywane jest w specyficznym klimacie. W jego zapachu można wyczuć nuty cytrusowe, jak i lekki chmielowy aromat. Posiada ono 5% alkoholu.
Najbliższe rejsy
Chorwacja - szkoleniowo
Termin: 27.04 - 04.05.2024 4500 zł/os Rejs połączony ze szkoleniem manewrowym na katamaranie w Chorwacji
Czytaj więcej »Chorwacja - szkoleniowo
Termin: 27.04 - 04.05.2024 3800 zł/os Majówka w Chorwacji - rejs szkoleniowy
Czytaj więcej »Francja, Anglia
Termin: 24 - 31.05.2024 4400 zł/os St. Malo i kanał La Manche - rejs pływowy
Czytaj więcej »