Tajlandia na talerzu (listopad 2018)
Galeria - ciekawe miejsca na trasie naszych rejsów
Tajska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. I muszę się z tym zgodzić. Może jest jedną z bardziej pikantnych, ale jest również jedną z bardziej aromatycznych. W kuchni obowiązuje zasada "5 smaków", czyli zestawienie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami. Ciekawie brzmi smak "umami"? A jest to po prostu glutaminian sodu, występujący naturalnie w mięsie, winogronach, potrawach sfermentowanych, pomidorach czy brokułach. Umami wzmacnia smak innych składników, przez co potrawy stają się smaczniejsze.
Prawdziwym klasykiem jest Pad Thai chyba najbardziej znane danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z jajkiem, krewetkami, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Najtańszy, najłatwiej dostępny i najszybszy w przyrządzeniu.
Moim wielkim odkryciem jest Green Curry. Ostre strasznie, ale danie to na stałe zagościło na naszym stole.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie samym ryżem człowiek żyje :) Najlepsze w Tajlandii to piwo Chang. Jest dość lekkie, ale nie ma się co dziwić, przecież spożywane jest w specyficznym klimacie. W jego zapachu można wyczuć nuty cytrusowe, jak i lekki chmielowy aromat. Posiada ono 5% alkoholu.
Najbliższe rejsy
Chorwacja - szkoleniowo

Termin: 29.04 - 06.05.2023 3600 zł/os Majówka w Chorwacji - rejs szkoleniowy
Czytaj więcej »Chorwacja

Termin: 29.04 - 06.05.2023 3300 zł/os Majówka w Chorwacji
Czytaj więcej »Chorwacja - szkoleniowo

Termin: 03 - 10.06.2023 3800 zł/os Czerwiec w Chorwacji - rejs szkoleniowy
Czytaj więcej »Polecamy


